Павлин Павлов, Гранд Енерджи Дистрибюшън: Смяната на доставчика не отнема дълго, а и първата фактура ще Ви убеди, че е по-евтино

Всички потребители на електрическа енергия трябва да преминат на свободния пазар, нали?

 

            На този етап е зададен срок до 30 юни всички стопански потребители трябва да преминат на свободния пазар. Включени са абсолютно всички стопански субекти с партиди за електрическа енергия, консумацията не е от значение.

 

            Скоро ще бъде обявен и срок, в който всички домакинства също трябва да преминат от регулиран към свободен пазар. Това са част от дейностите по пълната либерализация на пазара на електрическа енергия, която трябва да се финализира до 2025 година.

 

Г-н Павлов, с колко ще се вдигнат сметките за електрическа енергия на фирмите, които не изберат доставчик до 30 юни?

 

            Пазарът е непредвидим и не е правилно да посоча точен отговор на този въпрос. Цената на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция категорично е по-висока, докато на свободния пазар сме в състояние да договорим с всеки клиент значително по-добри цени в сравнение с цената на доставчика от последна инстанция. Няма съмнение, че свободният пазар ще гарантира по-добри условия благодарение на свободното договаряне между потребител и клиент.

 

            Променихте ли комуникацията си с потребителите в последната година?

 

            Да. Преди залагахме на срещите и живия контакт, но пандемията ни накара да променим комуникацията с клиентите. Вече разговаряме предимно по телефона или онлайн.

 

            Въведохме и безконтактно сключване на договор. Съвместно с клиента по мейла изглаждаме всички точки по договора, така че да се одобрят и от двете страни. След като договорите са готови за подписване, ние поемаме ангажимент да ги оформим и да ги изпратим по куриер на клиента, като всички разходи към куриера са за наша сметка.

 

            Колко фирми вече са преминали на свободния пазар?

 

            От септември до юни на свободния пазар трябва да преминат общо 300 000 юридически лица. По данни на КЕВР за 6 месеца, откакто започна кампанията, едва 100 000 са вече на свободния пазар.

 

            На какво се дължи бавното преминаване на свободен пазар?

 

            Предполагам, че от части покрай напрежението, породено от икономическото свиване. Може би това не е първостепенна задача за затруднените бизнеси. Освен това ми прави впечатление и слабата информираност.

 

            Но именно излизането на свободния пазар ще Ви спести пари. Смяната на доставчика не отнема дълго, а и първата фактура ще Ви убеди, че е по-изгодно.

 

            Какво ще посъветвате потребителите при избора им на доставчик, с който да сключат договор?

 

            Съветвам всички потребители да не се фокусират само върху цената. Важни са и условията за прекратяване на договора. Все пак е важно доставчикът да е надежден, защото от големината му зависи и ролята да балансира най-вече чрез умели ходове на енергийните борси.