head predstaviteli scaled 1 Доставчик последна инстанция
team
РЕГИОНАЛНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

Доставчик последна инстанция

icons answer 2 Доставчик последна инстанцияКъм момента на свободния пазар могат да излязат всички потребители.

За стопанските потребители излизането на свободния пазар става задължително, докато за битовите потребители все още има регулирани цени, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране и няма икономическа изгода да излязат все още на свободния пазар.

След последно приети промени в Закона за енергетиката от юни 2020 г. всички небитови крайни клиенти в това число и малки стопански потребители с годишно потребление под 100 000 кВтч., които до момента са все още на регулирания пазар, ще трябва да излязат на свободния пазар на електрическа енергия, считано от 1 октомври 2020г.

Реалната дата, до която тези стопански потребители трябва да изберат доставчик на електрическа енергия е 10 септември 2020 г., за да може смяната да влезе в сила от 1 октомври 2020 г. Това е така, защото има процедурни срокове при смяна на доставчика на електрическа енергия, които задължително трябва да бъдат спазени.

В случай, че към 1 октомври 2020 г. тези клиенти не са сключили договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени, доставката на електрическа енергия ще се извършва от досегашния им доставчик при служебно определени тарифи на свободния пазар считано от 1 октомври 2020г. до 30 юни 2021г. След този срок, всички стопански потребители без сключени договори за доставка на електрическа енергия с доставчик – търговец ще бъдат автоматично прехвърлени към Доставчик от последна инстанция (ДПИ), където цената, по която ще заплащат потребената електрическа енергия е значително по-висока от тази, която могат да получат на свободния пазар. Това е основателен стимул за потребителите да бъдат активни и да изберат своя доставчик своевременно, за да получат най-добрата цена при най-добрите условия.

СТАНЕТЕ НАШИ КЛИЕНТИ

ЗА ВРЪЗКА С НАС

Нашите експерти са на разположение да отговорят на Вашите въпроси и да Ви предложат индивидуални решения, експертен съвет и професионално обслужване.

СТАНЕТЕ НАШ КЛИЕНТ

За да станете наш клиент е необходимо да Ви изготвим оферта, като попълните ЗАПИТВАНЕ ЗА ОФЕРТА, след което ние ще се свържем с ВАС в рамките на няколко дни.